Direct naar de inhoud.

Bewonersbeweging Veenkoloniën eist plek aan tafel

Bewonersbeweging Veenkoloniën eist plek aan tafel

Vrijdag 14 december 2023 verscheen Kracht van de Veenkoloniën met een artikel in het Dagblad van het Noorden. Hierbij de samenvatting.

Plannen van politici en professionals worden nog geregeld van bovenaf bedacht en uitgevoerd. Dat is dan gedoemd te mislukken. Zo dreigde dat ook te gebeuren met het Veenkoloniale project Kans voor de Veenkoloniën. Inmiddels is daar verandering in aangebracht, dankzij de bewonersraad Kracht van de Veenkoloniën. In de krant stond het voluit geschreven: Gebundelde wijken (en dorpen) moeten de regio voortstuwen in de vaart der volkeren. Met andere woorden: inwoners moeten regie hebben en houden over hun eigen leefomgeving. En dat moet van onderop. 

Het bestuur van Kracht van de Veenkoloniën deelt de krant mee dat er in het veengebied heel veel is bedacht om te helpen. Maar pas als het van onderop komt (voor en door bewoners) heeft het kans van slagen. Niet per definitie garantie op succes zeggen de bestuursleden, wel een voorwaarde om successen te kunnen behalen. 

In het artikel stellen de drie bestuursleden zichzelf en hun bewonersinitiatief voor, waarbij zij alle drie waarde hechten aan de eigen inwoners. Zo stellen zij dat: ‘Pas als Jan en Annechien uit Nieuw-Buinen er wat aan hebben, dan snijdt het daadwerkelijk hout wat je doet’. 

Het bestuur laat weten aan de verslaglegger van het Dagblad dat zij willen helpen om drempels te slechten en het enthousiasme vast te houden wanneer dorpen zaken te regelen hebben. En Kracht van de Veenkoloniën wil graag het tij keren van achterstanden en bestuurlijke onmacht. 

Benieuwd naar het volledige artikel dat verscheen in het Dagblad? Lees dan als abonnee het volledige artikel hier.  

Terug naar actueel