Tot 10 maart 2024 konden bewonersinitiatieven gebruik maken van Kiem- en zaaigeld, na het goedkeuren van een aanvraag. Daarna is het helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van dit laagdrempelige fonds. Als het lukt om dit terug te laten keren, kunt u dat hier lezen!
Wat is Kiem- en Zaaigeld
Geld direct beschikbaar voor inwonersinitiatieven
Kiem- en Zaaigeld is in het leven geroepen om de gelden die door het Rijk beschikbaar werden gesteld voor het programma Kans voor de Veenkoloniën, ook daadwerkelijk in te zetten voor de verbetering van de gezondheid van bewoners. Met het beschikbaar stellen van geld voor bewonersinitiatieven, hebben bewoners zeggenschap over wat er met die middelen tot stand komt in de Veenkoloniën. En inwoners kunnen met Kiem- en Zaaigeld directer invloed uitoefenen op het verbeteren van hun eigen gezonde regio.
Kiem- en Zaaigeld: Een laagdrempelig fonds
Kiem- en Zaaigeld is bedoeld voor bewonersinitiatieven die een bijdrage willen leveren aan positieve gezondheid. Er zijn weinig voorwaarden bij het indienen van een aanvraag, waardoor het een laagdrempelig fonds is voor bewoners die zoeken naar geschikte middelen om hun initiatief verder te brengen. Een jury kijkt en denkt mee en helpt waar nodig jouw plannen iets aan te scherpen.
Wie komen in aanmerking voor Kiem- en Zaaigeld
Uiteenlopende initiatieven kwamen al in aanmerking voor Kiem- en Zaaigeld. De bijdragen worden meestal besteed aan hulpmiddelen voor het starten of door ontwikkelen van een initiatief. Ook wordt tegemoetgekomen aan de kosten van een geplande bewonersactiviteit dat in het eigen dorp draagvlak heeft onder bewoners en betrokken partijen. Tot slot kan het Kiem- en Zaaigeld benut worden als aanjaaggeld om plannen uit te werken. Voorbeelden zijn opgenomen in de volgende pagina.
Let op: Dien hier je aanvraag in tot 10 maart a.s. !!!
Denkt u erover om een aanvraag voor Kiem- en Zaaigeld in te dienen. Lees hier dan eerst de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor Kiem- en Zaaigeld:
Het gesubsidieerde initiatief vindt plaats in de gemeente Coevorden, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Midden-Groningen, Emmen, Stadskanaal, Pekela, Veendam, Oldambt of Westerwolde. Alle initiatiefnemers uit dorpen en wijken binnen deze gemeenten kunnen een aanvraag indienen.
Het initiatief draagt aantoonbaar bij aan de doelstellingen en uitgangspunten van de Kracht van de Veenkoloniën: Positieve Gezondheid en Eigenaarschap. Initiatiefnemers staan open voor deelname aan de bewoner gestuurde monitoring.
Om in aanmerking te komen voor Kiem- en Zaaigeld moet het aannemelijk gemaakt worden dat er geen andere middelen beschikbaar zijn vanuit de gemeente, fondsen of dorpsbudgetten.
De betrokken gemeente is bekend met (de plannen voor) het initiatief.
Het Kiem- en Zaaigeld is een éénmalige investering om een initiatief te ondersteunen de (door)ontwikkeling. Dit is onafhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin het bewonersinitiatief zich bevindt.
Structurele kosten, zoals huur, gas, water en licht en kosten van personeel van derden komen niet in aanmerking voor een bijdrage.
Het Kiem- en Zaaigeld bedraagt ten hoogste maximaal € 3.000, -.
Het initiatief is een gezamenlijk gedragen plan en wordt actief bekend gemaakt binnen de eigen gemeente- als bij andere initiatieven in de omgeving.
Bij het aanvaarden van de subsidie gaat men akkoord met het plaatsen van een verslag in de vorm van tekst en beeldmateriaal op de website Kracht van de Veenkoloniën en op de Facebookpagina: Kracht van de Veenkoloniën.
Als een bijdrage wordt toegekend, neemt een van de initiatiefnemers actief deel aan de activiteiten van de Bewonersraad Kracht van de Veenkoloniën.
Een jury onder leiding van prof. dr. Gerjan Navis, hoogleraar Voeding en Leefstijl, beoordeelt de aanvragen zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 1 maand.
Passen de voorwaarden bij uw initiatief? Dan bent u klaar om aan de slag te gaan. Door op onderstaande link te klikken download u het aanvraagformulier.
Wilt u uw plan eerst voorleggen aan ons voordat u de aanvraag indient? Dat kan door een bericht achter te laten via het aanmeldformulier op de contactpagina. Wij zullen dan contact met u opnemen.
De procedure +
Hoe gaat het verder?
U heeft het aanvraagformulier Kiem- en Zaaigeld ingevuld, en u bent benieuwd naar het vervolg tot aan de toekenning van de aanvraag. Het volgende kunt u verwachten over de procedure:
Nadat u het aanvraagformulier volledig heeft ingevuld kunt u via het aanmeldformulier op de pagina ‘contact’ of via bovenstaande knop ‘aanvraag indienen’ het formulier uploaden. Vergeet niet op verzenden te klikken nadat u ook uw persoonsgegevens heeft ingevuld. Wij ontvangen vervolgens bericht van uw ingediende voorstel.
Het Kiem- en Zaaigeld kan gedurende het hele kalenderjaar worden aangevraagd. Aanvragen worden binnen een maand behandeld. Aanvragen kunnen worden gehonoreerd totdat het plafond aan beschikbare middelen bereikt is. De beschikbare middelen zijn mede afhankelijk van de bijdragen van betrokken gemeenten.
De aanvraag wordt beoordeeld door een commissie van drie commissieleden: Gerjan Navis (voorzitter) Ida Snippe (oud-lid van de bewonersraad), Toine Fennis (lid van het bestuur – penningmeester).
Alle ingediende aanvragen van initiatieven worden serieus in behandeling genomen. Gedurende de behandeling van de aanvraag wordt contact gezocht met de aanvrager en met de gemeente waarin het initiatief wordt genomen.
De commissie heeft het recht om naar aanleiding van opgedane praktijkervaring advies te geven over de aanpassing van de voorwaarden of criteria voor toewijzing.
De binnengekomen verzoeken worden voor advies gedeeld met een contactambtenaar van de desbetreffende gemeente.
De in eerste instantie niet geschikte aanvragen ontvangen advies voor aanpassing van het voorstel of worden doorverwezen naar andere instanties.
De administratieve afhandeling van het Kiem- en Zaaigeld (inclusief de aanvragen) wordt gedaan door het bestuur i.v.m. de verantwoording richting de opdrachtgever (Kans voor de Veenkoloniën/ZIF/VWS).
De jury verzorgt in samenwerking met het bestuur de inhoudelijke monitoring van de initiatieven.