Direct naar de inhoud.

Elk dorp een eigen voedseltuin

Elk dorp een eigen voedseltuin

De Stichting Groninger Voedseltuinen (SGV) helpt tuinders, gemeenten en inwoners om in hun wijk, dorp of stad een voedseltuin te realiseren. Zo maakt SVG lokaal geproduceerde groente en fruit vanzelfsprekend en bereikbaar voor iedere Groninger. Daar plukken we zelf én alle generaties na ons, de vruchten van.

Waarom in elk dorp een eigen voedseltuin?

Voedseltuinen zijn het Groningse antwoord op de uitdagingen van nu. Want die pakken we bij de wortels aan. We gaan voor lekker lokaal voedsel, gezonde Groningse grond en een leefbare toekomst.

Een voedseltuin is een plek om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en jezelf te ontwikkelen. Samen werken aan lokaal voedsel voor het dorp versterkt de samenredzaamheid en gemeenschapszin.

Schansker Voedseltuin in Bad-Nieuweschans

Twee initiatieven hebben met een starttarief plannen voor hun eigen voedseltuin ontwikkeld. Jody Busch (34) is de eerste die haar plannen voor een voedseltuin indiende. In Bad-Nieuweschans gaat zij De Schansker Voedseltuin starten. Ze is erg blij dat haar plannen positief beoordeeld zijn door de beoordelingscommissie, vertelt ze. “Dat ik de subsidie heb gekregen zie ik als bevestiging. Het is fijn om steun te krijgen waarmee je dichter in de buurt komt van je droom.” Sinds haar vijftiende droomt ze er al van om een bijdrage te leveren aan de verandering van ons voedselsysteem. De commissie van het NPG zegt erover: “De opzet van de Schansker Voedseltuin ervaren wij als ambitieus en breed. Gaandeweg zal Jody verdere keuzes maken die passen bij haar en de streek. We vinden het wijs dat ze een netwerk heeft georganiseerd die haar actief ondersteunt bij de realisatie van dit project. Wij zien Jody dit uitdagende avontuur tot een goed einde brengen.’’  

Oproep aan Groningse Veenkoloniën: initiatiefnemers en percelen gezocht SGV is nog op zoek naar geschikte percelen grond voor voedseltuinen in de provincie Groningen. Ook zoeken we ervaren tuinders die een voedseltuin willen beginnen. Voor suggesties ontvangen we graag een mailtje via info@groningervoedseltuinen.nl. Zie ook www.groningervoedseltuinen.nl voor meer informatie.

Terug naar actueel