Direct naar de inhoud.

Inspiratieconferentie

Bewoners inspiratieconferentie  

Ieder jaar organiseren wij een bewoners inspiratieconferentie waarin het succes van bewonersinitiatieven gepresenteerd worden. Tijdens deze conferentie verbinden we ambassadeurs uit de wereld van politiek, overheid, wetenschap, zorg en welzijn die zich willen inzetten voor het versterken van de positie van bewonerscollectieven. De jaarlijkse conferentie staat in het teken van initiatief- overstijgende acties en campagnes; waarin doormiddel van levendige gesprekken, interviews en activiteiten het belang van bestaanszekerheid van initiatieven wordt bekrachtigd.

Van Wantrouwen naar Vertrouwen

Onder de titel Van Wantrouwen naar Vertrouwen vond op zaterdag 6 november 2021 in dorpshuis De Badde in Nieuw-Weerdinge de derde Bewoners Inspiratie Conferentie plaats. Het werd een ruim twee uur durende bijeenkomst waar politici van negen verschillende politieke partijen uit zeven Veenkoloniale gemeenten met bewoners-initiatiefnemers in gesprek gingen. De centrale vraag was: hoe kunnen bewonersinitiatieven meer ruimte en zeggenschap krijgen bij alles wat ze opzetten en doen?

Na een stimulerende openingsboodschap van de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving prof. dr. Jet Bussemaker, interviewde Niesco Dubbelboer (lid kernteam Kracht van de Veenkoloniën) dr. Annemieke Visser van de Groningse Universitair Medisch Centrum.

Aan de tafel spraken raadsleden, wethouders en lijsttrekkers over de kloof tussen de leefwereld van bewoners en de systeemwereld van de politiek en overheid.

Resultaten van de middag

Resultaten van de middag waren er volop. Zo ging Jerry Stoker van Progressief Akkoord Coevorden na de conferentie meteen aan de slag om het burgerbegroten voor te stellen in Coevorden. Annette Jansen, lijsttrekker CDA Hoogeveen postte dat ze meteen werk wilde maken in de gemeenteraad van het vergroten van de zeggenschap voor initiatiefnemers. En wethouder David de Jong (CU Midden -Groningen) gaf aan trots te zijn op de meerjarige financiële afspraken die gemaakt zijn met de Toverboom in Hoogezand.